Saturday, November 12

Valaszolunk olvasoink leveleire

Amig sne szegeny ujra a malomban, igyekszem megvalaszolni a felmerult kerdeseket, melyhez segitsegul hivtam egy hivatasos kibogozot, egy igazi elo legendat (lasd foto)!
Az elozo post termszetesen az izgalmak nagy heveben szuletett, ezert is hagyott talan nyitva oly sok megvalaszolatlan dolgot, ugyanakkor a tortentek ujdonsaga es tobb, szamunkra is ismeretlen reszlet okozta a kisse "zavaros" beszamolot. Bogozzuk ki!

Elsokent egy emailen erkezett kerdesre valaszolnank, papagajos ember jeligere:
igen, a nano FEHER.

Judit Brazilfalvabol a kovetkezo kerdeseket tette fel:
- milyenek az emberek (ottlakok es kollegak is)?
Nos, erre nem egyszeru valaszolni, mivel az emberek kulonbozoek. Hihi! De felre a trefaval, mivel tobb kedves olvasonk is kivancsi volt erre a reszletre.
A hazakban lako emberek kulonfele fogyatekkal birok, sajnos nem vagyok tisztaban a magyar PC (vagy PK vagy PM=politikailag megfelelo) megfelelojevel, de itt a szellemi fogyatekkal eloket a hatranyos megkulonboztetes elkerulese vegett 'learning disability'-kel, azaz tanulasi keptelenseggel, fogyatekkal, hatrannyal stb elonek titulaljak, es ez sokmindent takar, Down- es egyeb szindromasoktol autistakon keresztul az egeszen egyszeru (ertsd egyszeru) emberekig. Sokuknak osszetett problemaik vannak, sokuk pl epilepszias, ami statisztikailag nagyobb aranyban fordul elo bizonyos betegsegekkel (errol trin lehet h tudna valamit...). A hazak gyakorlatilag az emberek otthona, melyet a kerulet tamogat/uzemeltet, a modell lenyege pedig valojaban az emberek otthonaikban torteno tamogatasa, legyen ez hazimunka, programok szervezese vagy csupan egyszeru keszenlet, felugyelet, tarsasag.
A kollegakrol sajnos a kezdeti viszonylag keves benyomas, a dolgozok nagy es valtozo szama, valamint a tolerancia temajanak kenyes mivolta miatt egyelore nem szamolnank be reszletekben.

Judit erdeklodott a programokat illetoen. Mint irtam, a hazak az emberek otthona, innen mindenki megy hetkozben valamilyen tipusu foglalkozasra, neha esti programokra. Akiknel en voltam, mindenkinek volt egy szabadnapja, amikor elmegyunk egyutt vasarolni, ebedelni vagy amit az illeto szeret. Kulcsfontossagu az emberek joga a donteshez, mindig minden csak ugy es akkor tortenik, ha beleegyeznek. Termeszetesen ahogy ezt a szemelyek es a korulmenyek lehetove teszik...

Trin kerdesere valaszolva remenyeink szerint lesz lehetoseg tovabbkepzesre is, egyreszt folyamatosan szerveznek tanfolyamokat kulonboz temakban, masreszt mi is alavetnenk magunkat egy osszetettebb, atfogobb kepzesnek. Itt nem csupan szocialis kapocs es segitseg vagyunk az itt elok szamara, hanem minden ezzel kapcsolatos adminisztracios, szocialpolitikai es egeszsegugyi kerdesekben is tajekozottnak kell lennie az idealis dolgozonak. Mindezen felul jovo szeptembertol szeretnenk egyetemi kereteken belul is tovabb foglalkozni a temakkal.
Sajnos terkepet egyelore nem all modunkban ideilleszteni, de majd kidolgozzuk ennek a reszleteit is es kozoljuk.

Szerzodes temaban (Vcheck, Djibouti, Dania): egyelore meg maradunk ugynoksegi keretek kozott, de ez technikailag csak a fizetes folyositasat fogja majd jelenteni rajtuk keresztul, mely termeszetesen arcatlan dolog. Bizonyos ido eltelte utan, lehet ez a probaido letelte vagy egyeb misztikus es ismeretlen idoegyseg, ha megfelelunk, a kerulet megvesz majd az ugynoksegtol es onnantol kezdve direktben fizet (lasd 'Megveszem ezt a not').

Egyeb temaink
-Kivel koltozunk ossze (Judit, Sao Paolo)? Ha minden jol megy Banyekekkal, van aki ismerheti oket ezen az "alneven', amugy Marti es Peti es Furesz Ur (Mr Saw), ezredesen keresztul megismerkedve, immar lassan 2 hete erkeztek londonba. Egyelore meg tobb burokratikus nehezsegbe utkoztunk, de remeljuk, hogy a heten minden kerdesre egyertelmu valaszt kapunk, akkor visszaterunk a reszletekkel.
-Lesz-e internet (Judit, SP)? Minden bizonnyal, egyik alapfeltetel. Nem 1, nem 2, nem 4, hanem legalabb 8 megas.

Vegezetul szerettem volna megkerni Imret, hogy keszitsen nehany fotot pl Sne sokak altal lelegzetfojtva vart frizurajarol vagy a nanorol (ami FEHER), azonban Imrenek nincs gepe, milyen pedig elromlott.
Remeljuk sikerult kivancsisagukat valaszainkkal csillapitani, amennyiben tovabbi kerdeseik vannak, allunk elebe.
Koszonjuk kedves figyelmuket, hamarosan ujra jelentkezunk!

4 comments:

iszting said...

a magam reszerol szivembol koszonom!
tul faradt vagyok, h tobb szavakat leirjak, de nagyon szorakoztato volt es termeszetesen nagyon hasznos is.
imre zsenialis. de valojaban mar lehamoztak neki az orrat, ugyi, tudod, tyo?

Virtualista said...

Igazán köszönjük a részletes tájékoztatót, nagyjából minden tiszta, már csak azt kérdeztem meg majdnem, hogy KIAZAZIMRE? aztán beugrott, ne aggódj!.
Az epilepszia azért sokszor kisérője az ilyen tanulási nehézségekkel küzdőknek, mert azok eleve az agy valamilyen rendellenes felépítéséből, működéséből adódnak, és az epilepszia az agy bizonyos pontján lévő idegsejtek túlzott aktivitásából adódik, ez az epilepsziás góc, ennek helye alapján is el lehet különíteni az epilepsziákat, meg persze a tünetek súlyossága alapján, ami attól függ, hogy mennyire gőzölnek be az agysejtek, és mennyien vagyis mekkora területre terjed ki. Ez csak félig tudományos forrás, mármint én, tehát nem kell 100%-nak venni, erre emlékszem.
Azt hallottam valahol, hogy a briteknél - elszigetelt szigetország volta miatt - sok az autista, ez mennyire tűnik igaznak?

Virtualista said...

Adjátok át sziánkat a Fűrész családnak, a biciklik a matricákkal együtt most pihennek, de merkliknek a laptopján is díszeleg egy carbonbonbon.

kippi_skip said...

a fűrész úrék mit csinálnak ott?