Monday, March 27

akkor en is

meselek picit az en sracaimrol, merhogy nekem is jopofa bogargyujtemenyem van. ez haz kicsit kulturabb mint dorney, de attol meg szoc-blokk, az elmult hetek tortenesei utan az egyik legmegbizhatobb haz viszonylag rovid-eletu hirenek birtokosa. 5 srac van, melyikkel is kezdjem...:
robert a mokamester, mar kozel a 70hez de tizet barmikor letagadhatna, gorog, de apja ciprusi anyja jugoszlav, es immar hatalmas orokseg birtokosa. robert csupan egyszeruen egyszeru, a klasszikus tanulasi nehezseggel elok mintapeldanya, de amit tud es ismer, azzal egyfolytaban kerkedik persze ugy hogy engem kerdez, en meg nem tudom, de o igen:) fizikai kondicioja hogy vertigoban, azaz teriszonyban szenved, es ezt ugy latod, hogy nincs tul jo egyensulya barmikor eleshet, es ha esik, akkor nagyot. es mindehhez megrogzott templomba jaro, baratjaval vasarnaponkent 4-5 templomba is ellatogat, persze csak oda ahol valami finom igyenkaja van (tegnap kicsit bosszusan tert haza mert a gorog templomba csupan kenyeret adtak). ha unatkozik meg ha rajon persze a het tobbi napjan is megy templomba, megunnepel minden valaha elt ersek halalanak evfordulojat, st patrick nap eloestejet es rettenetesen jot tud mulatni azon, amikor szemleltettem neki hogy szogeztek jezust a keresztre...
masik kis csodabogar arthur tul a 70en, jellemzoen nem szol senkihez akit nem ismer, hozzam 3 honap utan kezdett el beszelni, de akkor tenyleg csak dol belole hogyan kemkedett a tavcsovel a kiralyi csalad utan a buckingham palotaban. keith az egyetlen fekete fiu, o komolyabban fizikailag is serult, nem tud beszelni es nyelni sem ezert minden etelt puresiteni kell neki, a teaba meg suritot kell rakni, viszont orult vidam, remekul mulatunk egyutt! roger eleg furi, hevi autista, nem nagyon kozoskodik, szobajaban fekszik egesznap es nemtetszeset ugy fejti ki hogy egyfolytaban az arcom ele csettintget. de benne is vannak elrejtett szuperkepessegek, majd meselek ha megtudom:)
es vegul john, aki egeszen furcsa es valojaban nehez lenne szeretni, es most ugy nez ki, hogy en leszek erte a felelos worker. o is autista vagy legalabbis a spektrumon mozog (errol majd talan maskor) es egy rejtelyes betegsegben szenved ahol az izmai fokozatosan elsorvadnak. elkepeszto bosszanto tud lenni es a szaja is tutira budos, de o is mar kezd elegge kedvelni, gyujt nekem penzt es nekem adja, eddig 13 penny van birtokomban amit a vidamparkban tervezunk egyutt elkolteni. amugy kondicioja miatt nagyon almos mindig es atlagban egy heten 3,5 napot vegigalszik, es mint mindenki aki sokat alszik eleg kotekedo tud lenni. co-t viszont imadja, foleg miota szoknyat vett a nadragjat meg rozsa a kabatjan, azota mindig borzasztoan orul ha talalkoznak. robert is imadja, de hat ki nem, plane amikor a diszkoban az osszes fiu korulotte all es tancolna vele...
most hirtelen ennyi, de majd meg jovok-jovok-JOVOK. igerem

12 comments:

Salamonz said...

igen itt vagyunk!!!
a tyo sracait en is eleg jol ismerem, nehanyszor mar en is dolgoztam ott, es amiota tyo ott van allandoan gyakran latogatom oket. keith amugy michaela boyfriend-je, es igy gyakran van hogy dupla randizunk. johnt meg amugy nem is igaz, hogy nehez szretn, monnyuk megszeretni nem konnyu, de utana ot is imadni kell, nagyon kedves alak, o is nyaralni akar vinni. meg rogerrol meg tok erdekes, hogy eloszor eleteben kb 7-8 eve szolalt meg,(most 60) amikor a hazban lakok arrol tanakodtak ki milyen take away-t szeretne, mondta hogy akkor o chiken noodle-t, koszi!
sne

Salamonz said...

esztikem, ide valaszolok!
michaelanak epilepszias rohamai vannak ejszakankent, a duhrohamait meg minden olyan apro csepro dolog (pl nem is olyan apro csepro hormonok) amik teged vagy engem, csak o nem tudja olyan konnyen feldolgozni? elfolytani? nem talalom a jo szot, esetleg tanult kolegaim, barbara, dora? de erti ugye? estelle szinten a hirtelen feltorekvo erzelmeit kezeli rosszul, pl lehet hogy az utcan te egy mosolyra mosollyal reagalsz, es nem ugrasz az illeto nyakaba, vagy ha valakive azelott egyszer talalkoztal eletedben es kb csak epphogy futolag bemutattak egymasnak, nem puszilgatod. amugy estellenek meg sok erdekes tulajdonsaga/kepessege van pl.fotografikus a memoriaja, tehat mindent elso latasra megjegyez (osszes telszam), amugy 12-14 a szemuvege, gyakorlatilag vak es feherbottal kene jarnia, de allandoan anelkul lazazik.

althea said...

végre végre, szerintem valami van már a levegőben londonban is, hogy így belelendültetek :). (itthon már néha-néha egészen tavaszi-balzsamos tud lenni a levegő, juhé!)

althea said...

ja, és ha megengedtek egy kis kekeckedést: nyomjatok már néha egy-egy entert a szövegbe, mer így nehéz olvasni meg visszakeresni (hehe, nekem is vannak ám defektusaim). amúgy iszom minden egyes sorotokat, nagyon örülök, hogy így nyomjátok :)

Salamonz said...

ja es michaela 40 eves, estelle kozep harmincas.

pufi said...

hei-hei salamonz,
nagyon birom a beszamoloitokat, csak igy tovabb!

allitolag ma 9 fok van itt, persze, ja, mer' igen.

egy nap meg skypeolunk is tan!

iszting said...

koszi a valszokat,co!
ez is eppoly` erdekes volt, tyo, mint bejaje, mast nem is tok mondani, minthogy meg sok ilyet kerunk!
es akkor viszont inkabb most mar aszongya meg akkor, hogy ezt hogyan is erthetem: "miota szoknyat vett a nadragjat meg rozsa a kabatjan" he? a szoknyajaRA vett nadragot? vagy a szoknya HELYETT andragot? es egyaltalan ki, bejco?
s csatlakoznek a kotozkodøkhoz -egyuttal pedig tanultam a dologbol es mostantol en is igen figyelni fogok erre- miszerint igenis kell (=ertsd kotetlenul: jol johet) az az enter nehanapjan.

Salamonz said...

azt akarta mondani az uram, csak hat nem tul jo ezekben a csajos dolgokban, hogy szoknyat vettem a nadragra, es rozsa van a kabatomba tuzve. ugye igy maris megerti mitol voltam olyan varzslatos john szamara!
enterek miatt elnezest kerek, de tudjak ha egyszer beindulunk elveszitjuk a fejunket es hat tessek itt lukadunk ki, szoveg massza, ehh!
palko, igen igen igen skype-oljunk hamar sokat! (meg mindenki massal is)
co

Virtualista said...

Imádom, hogy van netetek otthon!!! Irjatok, csak írjatok! igaz az, hogy a briteknél sokkal több autie van? Azt hallottam, hogy azért, mert szigetország, és az elszigeteltség miatt kevesebb a keveredés az emberek között. De hát akkor arra gondoltam, hogy hiszen mennyi bevándorló van ott, vagy mindenki marad a maga portáján?
Egy volt kolléganőm angol fiúval folytatott komoly románcának azért lett vége, mert kb. 2 év kell-nemkell után a srác beismerte, hogy azért nem kérte még meg a kezét, mert a családjában sok az autie gyerek, és ő nem mer gyereket vállalni, és így viszont tudja, hogy nincs jövőjük. Szomorú történet, de azóta a leányzó boldog házasságban él egy magyar sráccal. Szóval hallottatok ti is ilyesmiről?

Salamonz said...

hm, hat nem tudom en a magam reszerol nem hajlok az ilyesmi fele, meg ha van benne is valami, de az pl igaz es nagyon is ijeszto teny, hogy a pakisztaniak (az itt elo kozosseg es az otthoniak is) meg mindig a tradiciokra/vallasra hivatkozva csaladon belul hazasodnak, es kibaszott nagy aranyban szuletnek a fogyatekos gyerekek. lattunk multkor errol egy dokumentum filmet, borzaszto volt, persze el tudjak kepzelni nelkulem is...
amugy nem lehet, hogy itt csak mittom en jobban felismerik az autizmust, meg amugy is alt nem autizmusrol beszelunk, hanem autistic spectrum disorder-rol ami nagyon tag, es nem csak a nagyon klasszik esetek fernek bele, ha meg igy nezzuk egy kicsit biztos mindenki az... kusza vagyok ma megint grrrr!

Virtualista said...

Igazad lehet, tényleg korábban lehet már "szűrni" vagy észrevenni, egyre korábbi jelekkel hozzák kapcsolatba, és az az ország ottan elég elől jár autie kutatásban.
Te és az asperger szindrómát ott használják még az enyhe esetekre vagy most már teljesen csak az autie spektrum dívik? Nem villogni akarok, csak sztem ti ebben sokkal jártasabbak vagytok, engem meg érdekel, azért az egyetemen a ti tapasztalatotokhoz képest csak morzsákat nyújtanak, és néha azok is már régiek.

Salamonz said...

doram, miket beszel, meg vagyok gyozodve hogy a maga tudasaval az enyem soha sem fog vetekedni, de errol ne itt nyissunk vitat! amugy tyoke pszicho szakra adja be ugy nezki, szal majd vele lehet eszmecserelni ezerrel!
asperger, megy nana, a magasan funkcionalo sracokra.